Center ponovne uporabeNa naši šoli smo učenci, starši in učitelji že večkrat dokazali, da nam je mar za okolje in za ljudi v stiski. Uspešno smo izpeljali že vrsto dobrodelnih in ekoloških akcij in tudi tokratno lahko ocenimo z odlično. Ob koncu šolskega leta, v ponedeljek, 17. 6. 2024, se je naše šolsko dvorišče spremenilo v posebno slikovito tržnico, ki smo jo poimenovali Center ponovne uporabe.

Čudovita zgodba pa se je začela že veliko prej. Ob pogovorih na temo, kako se nam doma nabirajo stvari, ki so še kot nove in zelo uporabne, se je porodila ideja, da bi te stvari lahko zbrali in jih ponudili tistim, ki bi jih z veseljem še uporabili. S tem bi se pridružili mnogim dobrim praksam za zmanjšanje potrošništva in s tem zmanjšanje obremenjevanja okolja z vedno novimi odpadki. Našim pozabljenim, a še uporabnim stvarem bi vdihnili novo življenje. Da bi vse skupaj še dodatno oplemenitili, smo idejo obarvali humanitarno – za izbrane svari bi prostovoljno prispevali nekaj denarja, zbrani znesek pa bi darovali družini v stiski.

Rečeno – storjeno, gremo od besed k dejanjem! V aprilu smo na šoli začeli zbirati rabljene knjige, igrače, šolske potrebščine, oblačila, obutev in otroška prevozna sredstva. Učilnice, ki so bile naši zbirni centri, so se začele polniti, naše navdušenje pa rasti. Učenci 3. b in 4. c ter njuni razredničarki Urška Štupar in Manca Pezelj Berger, ki sta idejni vodji akcije, so izdelali barvite in izvirne reklamne letake, ki so vabili k enkratnemu dogodku z imenom Center ponovne uporabe. Ker smo želeli na dogodek povabiti tudi ostale meščane, ne le starše, učence in učitelje naše šole, so učenci letake raznosili tudi po mestu, jih delili mimoidočim ter lepili na vidna mesta. To je bila prav posebna in nepozabna izkušnja.

Čeprav nam je muhasto vreme malce nagajalo, se nismo predali. Ujeli smo sončni ponedeljek konec junija, ko je naš Center ponovne uporabe zaživel. Že dopoldne so učenci 3. b in 4. c, ki jim gre posebna zahvala za trud in pozitivno energijo, po šolskem dvorišču na zelenice, klopi, ograje, na vrvice med drevesi in stopnice pred vhodom v šolo razstavili zbrane stvari in z nestrpnostjo pričakovali obiskovalce. Vse popoldne je bilo na dvorišču opaziti navdušene, vesele in zadovoljne starše, učence, učitelje pa tudi naključne mimoidoče, ki so si ogledovali stvari, jih pregledovali, pomerjali in preizkušali. Mnoge so našle pot v njihove vrečke in torbice ter se odpravile na nove dogodivščine z novimi uporabniki. Naše škatlice za prostovoljne prispevke za izbrane stvari so se začele polniti in zadovoljstvo je bilo obojestransko.

Ob koncu bi se radi zahvalili vsem, ki ste darovali stvari in seveda tudi tistim, ki ste obiskali dogodek, si kaj izbrali in velikodušno darovali prostovoljne prispevke. Zbrani denar smo poklonili družini v stiski.

Nekaj utrinkov si lahko ogledate v fotogaleriji.

 

 

Related Images:

(Skupno 92 obiskov, današnjih obiskov 1)