V petek, 26. 4. 2024, so učenci OŠ Center obeležili dan Zemlje. Šestošolci so si ogledali Reciklažni center Komunale Novo mesto, sedmošolci Centralno čistilno napravo Ločna, osmošolci in devetošolci pa so urejali okolico šole in sodelovali v različnih delavnicah, v katerih so iz odpadne embalaže izdelovali različne stvari.

Odpadne pločevinke so pobarvali in iz njih naredili lončke za pisala, iz odpadne kartonske embalaže so izdelali geometrijska telesa. Oblikovali so tudi družabno igro Tabu na temo varovanja okolja. Devetošolci so uredili okolico šolskega igrišča. Obrezali so grmičevje, odstranili plevel, posejali novo travo, uredili poti okoli igrišča, postavili so korita za cvetje in v njih zasadili okrasne trajnice. Urejanje okolice je omogočila trgovina Merkur d. o. o., ki je šoli donirala robnike, orodje, zemljo, semena in sadike.

Na Glavnem trgu so se učenci udeležili tudi prireditve ob dnevu Zemlje, na kateri se je s svojo stojnico predstavila tudi naša šola. Učenci OŠ Center so mimoidoče osveščali o pomembnosti varovanja žab. Mlajšim otrokom so te dvoživke poskušali približati s plakati in poučnimi gradivi in z različnimi igrami. Postavili so ovire, ob katerih so jim postavljali nagradna vprašanja o žabah, in jih na ta način poučevali, otroke pa so zabavali tudi z igračami, ki so jih zgibali ali pa iz recikliranega materiala naredili sami.

 

Na šoli smo v tednu Zemlje zbirali tudi rabljene igrače, vozila, oblačila in knjige, tako da smo ponovno uporabo povezali tudi z dobrodelno noto.

Dan Zemlje, ki ga obeležujemo že 54. leto, nas pomni, da moramo skrbeti za naš planet. Pomembno je, da se otroci zavedamo, da je skrb za naravo in naše okolje naša skupna naloga, od katere je odvisna naša prihodnost. Tekom dneva dejavnosti so se učenci učili praktičnih veščin, sajenja, sejanja, obrezovanja grmovnic, kopanja, grabljenja, recikliranja in ponovne uporabe. To so veščine, ki jim bodo vedno prišle prav, hkrati pa se na ta način krepi ekološka zavest in odgovornost do okolja.

Za okolje moramo skrbeti, da se ohrani. To ni le naš dom, v njem živijo tudi rastline in živali.
(Valentin)

Čisto okolje je dobro za vse nas in za naslednje generacije.
(Vasilij)

V urejenem in čistem okolju se bolje počutimo.
(Tara)

Tema letošnjega dneva Zemlje je Planet proti plastiki, kar je dandanes res velik problem. Plastiki se je dandanes težko izogniti. Veliko stvari je plastičnih. Sam ločujem embalažo in jo recikliram. Škoda, da se za zmanjšanje plastične embalaže niso odločili že prej.
(Samo)

Več slik si oglejte v fotogaleriji.

Članek je pripravila novinarska delavnica.

Related Images:

(Skupno 104 obiskov, današnjih obiskov 14)