Kot smo vas že obvestili je vlada RS dne 11. 11. 2021 sprejela Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19, ki je bil objavljen v Uradnem listu RS, št. 177/21 in je začel veljati 12. 11. 2021, razen 8. člena, ki opredeljuje samotestiranje učencev. Določila tega člena se začnejo uporabljati v sredo, 17. 11. 2021.

Učenci osnovne šole obvezno izvajajo testiranje s testi HAG za samotestiranje za potrebe izvajanja vzgojno-izobraževalnega programa, pri čemer se samotestiranje opravi trikrat tedensko v vzgojno-izobraževalnem zavodu pod nadzorom strokovnega delavca. Testiranja bodo potekala ob ponedeljkih, sredah in petkih prvo šolsko uro v matičnih učilnicah, oziroma prvi dan po ponovnem prihodu otroka v šolo v skladu s Protokolom samotestiranja učencev, ki ga je določilo Ministrstvo za zdravje.

Učencu pripada 15 testov HAG za samotestiranje na mesec, ki jih njegovi starši ali zakoniti zastopniki pridobijo v lekarni po predložitvi kartice zdravstvenega zavarovanja. Učenci tujci, ki nimajo kartice zdravstvenega zavarovanja, za pridobitev testov v lekarni predložijo potrdilo o šolanju in osebni dokument. Teste za samotestiranje morajo učenci na dan testiranja prinesti s seboj.

Starši oziroma drugi zakoniti zastopniki oziroma skrbniki podajo predhodno pisno soglasje oziroma nesoglasje k izvajanju testiranja s testi HAG za samotestiranje. Izpolnjena soglasja starši vrnete razrednikom najpozneje do srede, 17. 11. 2021, oziroma prvi dan prihoda v šolo. Učencem, ki testiranja s testi HAG za samotestiranje ne izvajajo v skladu z odlokom, se začasno prepove zbiranje v vzgojno-izobraževalnih zavodih. Za njih se v skladu s Sklepom o izvajanju vzgojno-izobraževalnega dela na daljavo (Uradni list RS, št. 138/21) izobraževanje organizira na daljavo (preko spletne učilnice Xooltime oziroma preko Teamsa).

Učenci, ki izvajajo testiranje s testi HAG za samotestiranje, s tem izpolnjujejo tudi pogoj PCT za udeležbo v obšolskih dejavnostih.
Izjeme:

  • Prebolevnikom in cepljenim učencem se ni treba samotestirati, vendar morajo šoli na vpogled posredovati dokazilo o izpolnjevanju pogoja.
  • Za otroke z oslabljenim imunskim sistemom in nekaterimi drugimi podobnimi boleznimi (npr.: rak, cistična fibroza, druga zdravstvena stanja) se glede obvezne uporabe mask posvetujte z izbranim zdravnikom, šoli pa predložite ustrezno mnenje.

Le skupaj bomo zmogli prebroditi to izjemno težko obdobje.

Priloga: Soglasje / nesoglasje k izvajanju testiranja s testi HAG za samotestiranje

Ostanimo zdravi.

Marta Pavlin, ravnateljica

Novo mesto, 15. 11. 2021

(Skupno 214 obiskov, današnjih obiskov 1)