V ponedeljek, 10. 5. 2021, so imeli devetošolci v sklopu ruskega projekta spletno predavanje o ruskem kozmonavtu Juriju Gagarinu, prvem človeku, ki je 12. aprila 1961 prečkal prag Zemlje in poletel v vesolje.

V čast temu izjemnemu dogodku v zgodovini človeštva smo ob 60. obletnici pripravili spletni dogodek za devetošolce z naslovom Gagarin: Pot do zvezd. Iz Ljubljane se nam je pridružil posebni gost, novinar, publicist in strokovnjak za astronavtiko g. Vojko Kogej. Predstavil nam je manj znana dejstva o Gagarinu in njegovi zanimivi življenjski poti. Pobližje smo spoznali izbor kozmonavta za prvi polet, vesoljsko plovilo Vostok, ki ga je poneslo v vesolje in natančneje preučili potek poleta. Predstavil je tudi izobraževanje v Zvezdnem mestu, ki je bilo do pred nekaj leti dolga desetletja popolnoma zaprto za javnost. Leta 2016 je tja v skupini odpeljal tudi tri naše učence, kjer so se seznanili z zgodovino vesoljskih raziskav, pripravami astronavtov in dognanji vesoljske medicine. Ogledali so si prave vesoljske simulatorje ter kopije vesoljske postaje Mir in Mednarodne vesoljske postaje, videli pa so tudi delovni kabinet prvega vesoljca Jurija Gagarina. Na koncu nam je g. Vojko pokazal tudi nekaj svojih predmetov in bogato knjižno zbirko o kozmonavtiki.

Čast biti prvi človek v vesolju je doletela 27-letnega sina preprostih kmečkih staršev, Jurija Aleksejeviča Gagarina, ki se je sedem minut čez deveto uro na krovu vesoljskega plovila poimenovanega Vostok, podal na nevarno odpravo v neznano. Misija je trajala 108 minut, v tem času pa je Gagarin s plovilom enkrat obkrožil Zemljo in na koncu po manjših zapletih varno pristal s padalom okrog 1700 kilometrov stran od izstrelitvene točke v Bajkonuru. S svojim poletom je Gagarin postal heroj Sovjetske zveze, saj je bila to odločilna bitka t.i. vesoljske tekme med Združenimi državami Amerike in Sovjetsko zvezo v obdobju hladne vojne. V spomin na prvi polet v vesolje so leta 2011 v Združenih narodih nekaj dni pred 50. obletnico razglasili 12. april za mednarodni dan kozmonavtike.

O Gagarinu pa so posneli tudi film Prvi v vesolju Pervyy v kosmose (2013), preverite napovednik. Film je posvečen prvim korakom človeštva v raziskovanju vesolja in usodi Jurija A. Gagarina, prvega človeka v vesolju. Osrednji motivi filma so borba za prvo mesto v osvajanju vesolja, tekmovanje prvih posadk pred poletom v vesolje, konkurenčnost tehnologije v gradnji raket in tekma dveh svetovnih velesil – Sovjetske zveze in ZDA. Člane prve posadke astronavtov so izbirali med 3.000 piloti iz cele države. V najožji izbor dvajsetih se je uspelo uvrstiti le najboljšim izmed najboljših. Nihče od njih ni vedel, kdo bo izbran za polet. Na tej poti se kozmonavti niso borili le z zemeljsko gravitacijo, ampak še z mnogimi drugimi izzivi.

Ruski projekt bomo v maju na šoli izvedli pod okriljem sklada Toneta Pavčka in Društva Rusija Slovenija, s katerim smo v preteklosti že večkrat uspešno sodelovali. Ta teden so devetošolci že ustvarjali ruske jedi in sladice v eni od treh kuharskih delavnic. Spoznavali so ruske glasbene velikane in se preizkusili v petju ruskih narodnih pesmi. V pripravi pa so tudi likovno-kiparske delavnice ter spoznavanje osnov ruščine in ruske abecede.

Mentorica ruskega projekta: Mojca Saje

Related Images:

(Skupno 228 obiskov, današnjih obiskov 1)