Včeraj, 4. maja, smo vsi učenci 8. razredov imeli kulturni dan. Naša skupina je najprej odšla na kratek sprehod do nabrežja reke Krke, kjer nam je učitelj Valter razdelil brezčrtne liste, da smo lahko slikali okolico oz. naravo okrog nas. Bilo je lepo in sproščujoče. Čez nekaj časa je sledila krajša malica, potem pa smo se odpravili v Jakčevo galerijo, kjer nam je vodič razkazal umetnine Božidarja Jakca in ob njih pripovedoval o njegovem življenju in potovanjih. Ogledali smo si tudi slike ostalih umetnikov in bilo mi je zelo všeč.

Nato smo se sprehodili do Frančiškanske cerkve, kjer se je naš razred razdelil na polovico. Prva polovica je najprej odšla v Frančiškansko knjižnico, druga pa v Knjižnico Mirana Jarca, potem pa smo se zamenjali. V Knjižnici Mirana Jarca smo v Trdinovi dvorani poslušali predavanje o prvih izdanih knjigah na Slovenskem in jih nekaj tudi videli na lastne oči, tudi prvo slovensko pesniško zbirko – Vodnikove Pesmi za pokušino. Izvedela sem polno novih zanimivosti, videla sem tudi eno izmed miniaturnih knjig, za katere nisem vedela, da obstajajo. Potem smo odšli v Komeljevo sobo, ki se imenuje po ustanovitelju knjižnice, in si ogledali prve Dolenjske novice, pravo pohištvo Mirana Jarca in drugih pisateljev, žepno uro Frana Levstika, prvo slovensko slikanico Martina Krpana in prve novomeške razglednice. Po krajši predstavitvi smo odšli še v prostor Janeza Cesarja, novomeškega igralca, ki je bil zelo znan po vlogi Jurčičevega Krjavlja in je knjižnici podaril ogromno svojih knjig.

V Frančiškanski knjižnici pa smo spoznali zgodovino menihov, ki so k nam pribežali zaradi Turkov, in si ogledali njihovo dragoceno zbirko knjig, med katerimi so tudi prve izdaje Valvasorjeve Slave vojvodine Kranjske in Dalmatinove Biblije, skoraj 300 let stare medicinske knjige z navodili za operacije in z zdravilnimi zelišči, pa tudi dragocen kip iz gotske plastike Marije in Jezusa, katerima pa so tatovi ukradli zlati kroni.

Videli smo veliko likovnih in knjižnih zakladov Novega mesta.

Živa Bojanc, 8. a                                                                                          Zbrala in uredila: Jana Zajc

 

 

Related Images:

(Skupno 545 obiskov, današnjih obiskov 1)