15. 2. je mednarodni dan boja proti otroškemu raku. V duhu ozaveščanja si na ta dan pripnemo zlato pentljo – simbol otroškega raka in se jim pridružimo pri opominjanju ljudi, da je rak pri otrocih, na žalost, še kako prisoten.

V Sloveniji za rakom zboli od 70 do 80 otrok na leto, vsak teden pa raka na novo odkrijejo pri enem ali dveh.
V razvitem svetu je otroški rak drugi najpogostejši vzrok smrti pri otrocih, starih od 5 do 14 let. V Sloveniji zaradi raka leto umre od 10 do 15 otrok. 

Leta 2002 je stekla kampanja ozaveščanja o raku v otroštvu in mladosti (International Childhood Cancer Day – ICCD), s katero je bil 15. februar razglašen za mednarodni dan otroškega raka. Namenjena je predvsem ozaveščanju in spodbujanju pri razumevanju težav, s katerimi se srečujejo družine otrok in mladostnikov v času zdravljenja ter po zdravljenju.

Junaki 3. nadstropja, društvo staršev otrok, zdravljenih na hemato-onkološkem oddelku, želi v letu 2021 glas o mednarodnem dnevu boja proti otroškemu raku razširiti predvsem v šole in vrtce. Za njih so pripravili zlate pentlje, ki simbolizirajo ozaveščanje, hitrejše diagnosticiranje ter manjše število smrti, invalidnosti in posledic zdravljenja.

Uporabno in poučno gradivo:
10 dejstev o otroškem raku,
kratek predstavitveni film,
daljši predstavitveni film,
prispevek v odaji Infodrom,
prispevek v oddaji Tedni: Tabu smrti,
zgodbe junakov 3. nadstropja na portalu Siol.net.

Related Images:

(Skupno 775 obiskov, današnjih obiskov 1)
 

Oznake: , ,