Pavček: Rastoča knjiga

Je knjiga, ki je več kot knjiga.

Je skrinja narodne zaveze.

Je duh, ki se nad časom dviga.

Je zvezda stalnica: ljubezen.

 

Je knjiga, ki je več kot knjiga.

Je večno živ brevir zavesti.

Je nepretrgana veriga

človeške sreče in bolesti.

 

Je knjiga, ki je več kot knjiga.

Je iskra, žar, je nežen plamen,

ki baklo upanja prižiga.

Je znamenje vseh naših znamenj.

 

Je knjiga. Je rastoča knjiga.

Gre čez ožine in plitvine,

V globino sega, v vrh se dviga

skoz vsa obnebja zgodovine.

 

Je knjiga. In med nami biva.

Kot listina, kot dar rodov,

kot dragotina neminljiva,

kot živ simbol, kot kruh in sol.

 

Vseslovenski projekt Rastoča knjiga:

HOČEMO BITI NAROD RASTI

Rastoča knjiga je široko zasnovan slovenski kulturni in izobraževalni projekt, ki je nastal na prehodu v novo tisočletje. V dveh desetletjih je polno zaživel in se razširil, prerasel je celo v mednarodni projekt Združene Rastoče knjige sveta, katerega temeljni cilj je povezovanje narodov na kulturnem in znanstvenem področju.

Sporočilnost Rastoče knjige je globoka. Gradi na odličnosti na vseh ravneh človekovega delovanja, poudarja pomen knjige, kulture in znanja, ki so vodilo človekovega razvoja.

Idejni vodja projekta, ki je veličasten spomenik knjigi, je Novomeščan dr. Janez Gabrijelčič. Ni usmerjen samo v preteklost in sedanjost, ampak tudi v prihodnost. Želimo namreč rasti in se razvijati. Tako na simboličen način dobivamo posebno »Rastočo knjigo«, ki nenehno poudarja in sporoča, da hočemo biti narod znanja, kulture in odličnosti – narod rasti.

Simbol Rastoče knjige predstavlja kip deklice, njen avtor je Jernej Mali, in stoji v Župančičevi jami tik ob Navju v Ljubljani. Deklica v naročju drži knjigo in z njo želi prikazati potrebo po večanju znanja. Kip vsako leto zraste s pomočjo povišanja podstavka, na njem pa so zapisane misli pomembnih Slovencev, ki pričajo o pomenu in poslanstvu Rastoče knjige. Zapisani verzi ponazarjajo ljubezen do slovenske besede, slovenske kulture in slovenskega naroda. Sporočila pričajo o pomenu sožitja, strpnosti, izobraževanja, osebne in skupne rasti v prihodnost.

OŠ Center se je projektu Rastoča knjiga pridružila v letu 2018/2019, ki ga je na šoli spodbudila ga. Danica Rangus. V nenavadnem knjigi naklonjenem projektu je Rangusova zaznala tudi za našo šolo zanimivo akcijo. S sodelavci ji je postavila čvrste temelje, njeno zagnano delo pa od septembra 2020 nadaljujemo, saj na šoli deluje ekipa, v katerem sodelujemo Manca Pezelj Berger, Zlata Valentić in Valter Rabič, od šolskega leta 2022/2023 pa je Zlato Valentić nadomestila Nataša Dežan Avsec.

 

Vodja projekta: Manca Pezelj Berger

 

Related Images:

(Skupno 111 obiskov, današnjih obiskov 1)