7. aprila obeležujemo svetovni dan zdravja, saj je bila na ta dan leta 1948 ustanovljena Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Letos pa je tudi zaradi posebne situacije, v kateri smo se znašli, posvečen medicinskim sestram, zdravstvenim tehnikom in babicam, ki so v času razglašene pandemije z ostalimi zdravstvenimi delavci pod največjim pritiskom.

Svetovna zdravstvena organizacija je v počastitev 200-letnice rojstva Florence Nightingale, utemeljiteljice sodobne zdravstvene nege, leto 2020 razglasila za mednarodno leto medicinskih sester in babic. Skrb za zdravje nas večina najprej poveže z različnimi profili zdravnikov, vendar zelo velik delež te skrbi nosijo prav ti nepogrešljivimi sodelavci.

Prav je, da se tudi na ta dan opomnimo, kako pomembno je skrbeti zase in za svoje zdravje. To pomeni, da se redno in temeljito umivamo, jemo raznoliko in zdravo hrano, pijemo vodo, dovolj časa spimo in počivamo, se čim več gibamo, si vzamemo čas zase in za svoje bližnje. Povežimo se, pogovarjajmo se, podpirajmo se, pomagajmo.

Nekaj nasvetov za lažje preživljanje izolacije… Ne pozabite na razgibavanje ob odprtem oknu, zračenje prostorov večkrat dnevno in redno umivanje rok. Pokličite se med sabo, delajte kaj skupaj s sošolci, prijatelji, sorodniki (preko interneta), pomagajte si, se pogovarjajte in zabavajte. Tudi v tem času bodite pozorni na varno rabo interneta. Oblikujte svoj in družinski urnik in se ga držite, po potrebi pa ga tudi smiselno prilagajajte. Potrudite se in pomagajte tistim, ki so skupaj z vami doma, narediti vaše druženje čim prijetnejše za vse.

Za popestritev se lahko lotite tudi kakšnih ročnih spretnosti, npr, barvanja, risanja, pletenja, sestavljanja origamija. Igrajte se s kartami, kockami, plastelinom, zlagajte puzzle… ali pa pišite pesmi ali dnevnik, mogoče pa nastane celo vaša prva knjiga.

Gotovo veste, da moramo pri gibanju in zadrževanju na zaprtem javnem kraju (trgovina, lekarna, pošta ipd.) ohranjati varno razdaljo od drugih oseb, uporabljati zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela (šal, ruta), ki prekrije nos ali usta, ter zaščitne rokavice. Veseli nas, da vas je doma že veliko izdelalo svoje pralne zaščitne maske tudi po navodilih za izdelavo bombažnih zaščitnih mask, ki so jih pripravili v UKC Ljubljana. Še opozorilo – doma narejene maske ne predstavljajo tolikšne zaščite kot medicinske, so pa vseeno boljša izbira kot nič. Z njimi ščitimo druge in sebe, vendar moramo biti pri uporabi vseeno previdni in slediti navodilom pravilne rabe zaščitnih mask.

Pomembno je tudi, da doma redno skrbimo za čistočo in odpadke. Bodite pozorni na ločevanje ter redno in ustrezno odlaganje odpadkov, naj otroci pomagajo doma vzdrževati red.

 

Izkoristimo ta čas tudi za prijetne stvari in se osredotočimo na prednosti situacije, v kateri smo se znašli. Vse enkrat mine. Če imate resnejše težave ali stisko, se pogovorite s kom, pišite in poiščite pomoč.

Želimo vam obilo zdravja in optimizma. Skupaj smo močnejši!
Ostanite doma. Ostanite zdravi!

Mojca Saje
mentorica Zdrave šole

***

Še nekaj povzetkov s strani NIJZ

Kako se pogovarjati z otroki o koronavirusu SARS-COV-2 (COVID-19)?

Situacije, v katerih je prisotna negotovost, lahko sprožijo tesnobo tako pri odraslih kot pri otrocih. Otroci se na takšne situacije odzivajo različno. Lahko postanejo bolj razdražljivi, jezni, tesnobni, lahko se umikajo ali nasprotno, bolj intenzivno iščejo družbo in stik z odraslimi. Otroci se zgledujejo po obnašanju odraslih in v njihovem obnašanju iščejo tudi pomiritev, zato odraslim in staršem svetujejo, da, če se le da, ostanejo mirni, z otrokom pa se o nastali situaciji pogovarjajo. Več..

Če se v času epidemije koronavirusa soočate z duševno stisko, se lahko obrnete na strokovnjake s področja duševnega zdravja, ki bodo na voljo v številnih zdravstvenih domovih po vsej Sloveniji za brezplačne razbremenilne pogovore. Seznam kontaktnih podatkov je dostopen na naslednji povezaviZD Novo mesto: vsak delovnik: od 7. – 14. ure na tel. 031 734 779 in od 14. – 20 .ure na tel. 030 333 653. Več…

Za vsa vprašanja v zvezi s koronavirusom SARS CoV-2 (boleznijo COVID-19) in ukrepi, povezanimi z njim, pa obiščite spletno stran NIJZ ali vladno spletno stran oz. pokličete na Klicni center za informacije o koronavirusu 080 1404.  Zadnje informacije v zvezi z epidemijo COVID-19 so dostopne na portalu gov.si.

Več o duševnem zdravju smo že pisali tudi na šolski strani.

 

Related Images:

(Skupno 172 obiskov, današnjih obiskov 1)