Učenci, ki zaključujejo osnovno šolo, imajo vsako leto prost dan, ko si lahko sami ali pa v spremstvu staršev ogledajo srednje šole in prisluhnejo predstavitvam, ki jih zanje pripravijo dijaki in profesorji. Namen tega dneva je, da bi bodočim srednješolcem olajšali izbiro nadaljnjega izobraževanja.

Naši učenci devetega razreda so v petek, 14. 2. 2020, obiskali novomeške in ljubljanske srednje šole. Nekaj devetošolcev je zapisalo svoje vtise:

 

 • Vzdušje na Gimnaziji Novo mesto je bilo zelo prijetno. Zdi se mi, da to ne bo velika sprememba zame, ker je gimnazija zelo podobna OŠ Center. Pa tudi sama lokacija se bistveno ne spremeni. Že lani sem bila na informativnem dnevu in bilo je enako kot letos.
 • Na tehniški gimnaziji je bilo zabavno, dobili smo darilo od dijakov, ki so zelo lepo predstavili svoj program. Upam, da bom lahko naslednje leto dijakinja tehniške gimnazije.
 • Na šolo za mehatronike sem šel s sestro. Bilo nas je zelo veliko. Razložili so zelo dobro in res mi je všeč.
 • Na programu medijski tehnik je bila predstavitev zelo zanimiva. Šola je oddajala prijetno vzdušje, všeč mi je bil foto in video studio. V prvem letniku je šola v naravi in v 2., 3. in 4. letniku pa organizirajo potovanja po Evropi.
 • Dopoldne sem s svojo prijateljico obiskala Gimnazijo Novo mesto. Bilo nas je zelo veliko, zapolnili smo vse stole v telovadnici. Po prireditvi smo se razdelili v skupine in skupaj s profesorji najprej izvedeli nekaj o programu in aktivnostih, nato pa smo se sprehodili po učilnicah z različnimi predstavitvami. Najbolj mi je bila všeč kemijska delavnica, kjer so iz sadja in tekočega dušika pripravili okusen sladoled.  Iskreno – s celotno predstavitvijo nisem bila tako zadovoljna, kakor sem upala, zato sem v soboto z mami obiskala še tehniško gimnazijo, ki je po mojem mnenju imela boljšo predstavitev.
 • Obiskala sem SŠ za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani. Šolo so zelo dobro predstavili profesorji in dijaki 2. letnika. Še posebno me je navdušil profesor risanja, ki je rekel, da je pri njih narobe, če je vse enako n natanko določeno kot pri matematiki – prav je, če počneš vse na svoj način. Na šoli sem se počutila sprejeto, kot da že od nekdaj spadam tja (ne pa kot na naši šoli …). Ogledala sem si celo šolo, tudi učilnice, v katere verjetno ne bom nikoli več stopila, npr. šivalnico, ker sem se odločila za likovno gimnazijo. Šolo toplo priporočam!
 • Dopoldne sem bila na informativnem dnevu tehniške gimnazije. Bilo je zelo zanimivo, saj so predstavili tako dosežke šole, kot tudi splošne podatke. Predstavitev me je prepričala. Popoldne sem bila tudi na splošni gimnaziji, kjer mi ni bilo všeč, saj so predstavili stvari, ki po mojem mnenju niso imele prave zveze s šolo. Moja končna odločitev bo najverjetneje tehniška gimnazija.
 • Predstavitve so bile zanimive, a predolge. Pogovarjali smo se o izobrazbi in nadaljnjem šolanju. Šla sem na dve srednji šoli. Všeč mi je bila ekonomska gimnazija. Mami je bila enakega mnenja, saj so predstavitev odlično pripravili.
 • Predstavitev štiriletne šole za lesnega tehnika mi je bila zelo všeč – razen nastopa dveh učencev na začetku. Za ta program se zanima veliko učencev. Tam sem bil s starši. Življenje in delo na šoli so natančno predstavili.
 • Bil sem na tehniški in na splošni gimnaziji. Bilo je v redu. Nisem si predstavljala takih informativnih dni!
 • Na tehniški gimnaziji smo si s starši ogledali zelo dobro izpeljano predstavitev. Popoldne smo se oglasili še na splošni gimnaziji. Čeprav je bilo na ta tehniški gimnaziji bolje, me še ni čisto prepričala.
 • Šel sem na Srednješolski center Novo mesto, kjer je bilo zelo veliko učencev in njihovih staršev. Odločil sem se za lesno šolo, saj delo z lesom poznam iz domače delavnice. Bilo je kar zabavno in izvedel sem veliko o dogajanju na tej šoli.
 • Zanimam se za farmacevtsko šolo. Na predstavitvi so podali ravno prav informacij, nato smo imeli krajše delavnice, na katerih so nam pokazali, kako poteka delo. Všeč mi je bilo, ker so delo demonstrirali dijaki. Na druge šole nisem šla, saj me zanima samo ta.
 • V petek sva s prijateljico Zojo šli na Gimnazijo Novo mesto. Nisem si predstavljala, kako je na informativnem dnevu, zato sem šla tja brez posebnih pričakovanj. Najprej so nas sprejeli v telovadnici. Predstavitev me ni pritegnila, saj je bila precej monotona. Bolj všeč mi je bil ogled same šole. Predstavitev ostalih šol me je bolj prepričala kot ta.

 

Uredili Manca Vidic in Sofija Brkič Strman, 7. c

(Skupno 43 obiskov, današnjih obiskov 1)