V petek, 15. 11.,  smo bili vsi učenci in delavci šole povabljeni na tradicionalni slovenski zajtrk, na katerem so nam postregli s polnozrnatim kruhom, maslom, medom, mlekom in jabolki. Vse je bilo pridelano v lokalnem okolju. Najprej so prišli učenci, ki obiskujejo jutranje varstvo. Nekateri so v šoli že ob 6.30 in odidejo od doma brez zajtrka. Nato so se mednje pomešali še učenci višjih razredov – škoda, da jih ni bilo več.

To vsakoletno vseslovensko akcijo, ki je izvedena v okviru dnevov slovenske hrane, skupaj pripravljajo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za kulturo in številni drugi partnerji. Upamo, da bo kmalu obrodila sadove!

Vsako leto nam učitelji čebelarji na zgornjem hodniku pripravijo tudi čebelarsko razstavo in učence vodijo po njej.

Lana Koligar, 5. c: V drugem nadstropju OŠ Center je bila od 11. 11. do 15. 11. čebelarska razstava.

V naravi bivajo medonosne in samotarske čebele. Medonosne čebele živijo v skupnosti, ki ji pravimo čebelja družina. Čebeljo družino sestavljajo troti, matica, ličinke ter čebele delavke. Čebele v panju zgradijo satje iz voska. Šesterokotne celice jim služijo kot zibelke ter kot skladišče za med. Iz oplojenega jajčeca, ki ga matica odloži na dno celice, se po treh dneh razvije drobna ličinka, ki z nego dojilj postane velika. Potem jo pokrijejo s pokrovčkom, da bi se čim bolj nemoteno razvijala. 21. dan se razvije v mlado čebelo in pregrizne pokrovček. Prvi dan postane čistilka in očisti svojo celico. Po nekaj dneh, ko se ji v glavi razvijejo žleze, ki izločajo matični mleček, postane dojilja. Iz dneva v dan se čebelja družina veča in potrebujejo več satja, zato postane graditeljica ter obnavlja satje in gradi novega. Njena zadnja naloga v panju je stražarska služba. Čebela stražarka je za svojo družino pripravljena dati življenje. Končno postane pašna čebela.

Čebelar je človek, ki ima rad čebele in skrbi zanje. Poznamo listovne in nakladne panje. Obstaja pa tudi AŽ panj. Čebelji panji so spravljeni v čebelnjakih. Panji so bili nekoč izdelani iz slame, desk ali celo iz votlih dreves. Čebele izdelajo mnogo izdelkov, ki jih mi uporabljamo v vsakdanjem življenju. To so: matični mleček, cvetni prah, propolis ali čebelja zadelavina in vosek. Izdelek, ki ga ljudje najbolj uporabljamo, pa je med.

Čebelarska razstava je bila res zanimiva, zabavna in poučna. Upam, da bodo čebele ne glede na napredno tehnologijo še naprej človekove prijateljice.

Nina Brčina in Sara Bratič, 5. c: Čebelarsko razstavo nam je predstavil naš učitelj in eden od avtorjev razstave Matevž Jurše. Povedal nam je veliko zanimivosti o čebelah, ki jih do takrat še nismo vedeli. Povedal nam je, da je za Slovenijo najbolj tipična kranjska čebela, ki je rumene in temno sive barve. Povedal nam je tudi, da se trot izleže iz neoplojenega jajčeca, da čebele delavke niso plodne (plodne so le matice) in da čebele delimo po spolu in delu, ki ga opravljajo na delavke, trote in matico, ki je najbolj pomembna čebela. Matica ima večji zadek od ostalih čebel, troti oplodijo matico, ta pa izleže jajčeca. Izvedeli smo, da čebele med nosijo v satnice.

Na razstavi so bili razstavljeni tudi panji, knjige, slike, čebelnjaki in različne vrste medu.

Razstava je bila zelo poučna, saj si na tak način pridobimo veliko znanja o čebelah.

Matic Kotnik, 5. c:  Na vsakoletni čebelarski razstavi je veliko videti. V spomin se mi je vtisnila kranjska čebela poimenovana tudi kranjska sivka ali kranjica. Kranjska čebela je najbolj poznana čebela v Sloveniji. To ime je dobila po tem, ker so jo odkrili v Kranju. V čebeljem panju je največ čebel delavk. Pomembna je tudi matica, saj brez nje ne bi bilo nič, ker je ona tista, ki zvali jajčeca. V panju so tudi troti. Za vse pa skrbi čebelar.

Čebelar med vlije v steklen kozarec, ki mora biti na dnu nujno označen s podobo kranjske čebele, saj to pomeni, da je to slovenski med. Če čebelar med vlije v kakšen drug kozarec in to potem prodaja, lahko dobi kazen.

Obstajajo še drugi čebelarski izdelki, npr. vosek, iz katerega vlivajo sveče. Na razstavi so bile na ogled tudi slike in knjige.

Sofija, 7. r.: Čebelarska razstava je zelo poučna. Vsako leto malce obogatim svoje znanje o čebelarstvu, čebelah in medu. Čebele naredijo zarodke v satovju, ki je narejen iz voska. Med je označen oz. zaščiten pod geografsko označbo. Čebele so zelo pomembne, saj z opraševanjem povečujejo pridelek; v veliki večini oprašujejo jagode, češnje, slive, jabolka, hruške, maline. Razstavo so pripravili Majda Markovič, Matevž Jurše in Tone Andrejčič, naši učitelji čebelarji.

Lucija, 9. r.: Na razstavi so me najbolj pritegnile satnice. Spadale so med večje predmete na razstavi. Lesen okvir satnic je pravokoten, satovje pa je pravilne šest kotne oblike. Satovje je narejeno iz voska. Na satnicah se nabira med.

Laura, 9. r.: Na razstavi sem videla različne vrste medu, ki se razlikujejo po barvi in okusu. Je zelo sladek in zdrav. Slovenski med je odlične kakovosti, saj se nad pridelavo medu izvaja interna in eksterna kontrola

Katarina, 9. r.: Pogled so mi najbolj pritegnile sveče in okraski iz čebeljega voska. V reliefno izoblikovane modele vlijejo staljen vosek iz satja. Nastanejo raznoliki izdelki, olepšani z najrazličnejšimi vzorci in značilnim močnim vonjem po medu.

 

Zbral in uredil novinarski krožek

(Skupno 122 obiskov, današnjih obiskov 1)