V soboto, 19. 10. 2019, je pred novomeški velodrom prikolesaril svetovni avanturist in kolesarski zasvojenec, Hrvat Hrvoje Jurić. Hrvoje je novi Guinnessov rekorder, ki je prvi na svetu na električnem kolesu znamke Giant Revolt E+ prekolesaril štiri celine, in sicer v nekaj več kot 100 dneh.

Tudi tri dekleta iz literarno novinarskega krožka smo bile tam in z g. Jurićem smo opravile kratek intervju.

  1. Zakaj ste se odločili, da boste potovali okoli sveta z električnim kolesom?

Odločitev je prišla nenadoma. Pred približno petimi leti sem se, kot vsak dan, usedel na kolo in odkolesaril do trgovine v moji soseski. Nato sem imel potrebo iti s kolesom do večjega mesta. Nenadoma sem se s kolesom odpeljal do morja. In tako se je ta strast nadaljevala in sem začel kolesariti dlje in več.

S kolesom sem nato odšel na Norveško, na najbolj severno točko Nordkapp.

Tako sem dobil idejo, da bi bil prvi na svetu, ki bi s kolesom obkrožil svet. Podjetje GIANT mi je ponudilo sodelovanje, omogočili so mi uresničitev sanj in tako sem z njihovim električnim kolesom odšel na pot okoli sveta.

  1. Kje vam je bilo najbolj všeč in zakaj?

Potoval sem čez 4 kontinente, Evropo, Azijo, Avstralijo in severno Ameriko. Vsak del je poseben in ima svoje zanimivosti. Najtežje je bilo v Rusiji, kjer cest, takih kot jih imamo mi, sploh ne poznajo, zato mi je del Rusije do Vladivostoka predstavljal največ težav. Je pa zelo lepo v Irkutsku, mestu na Bajkalskem jezeru, kjer mrgoli turistov iz Nemčije, Anglije in seveda Rusije. Avstralija je zelo monotona, na moji poti so bile vse ceste ravne in neskončne, 200 km same ravnine in peska, pa tudi netipično vreme za Avstralijo smo imeli, zgolj 3 stopinje zvečer. Kanada je lepa, a prav tako neskončna. Na koncu lahko rečem, da sem užival povsod, a najbolj mi je bila všeč Španija. Ne vem, mogoče zaradi občutka, da sem že skoraj doma.

  1. Kateri je vaš najljubši dogodek?

V Rusiji v Irkutsku smo prespali pri znancu iz Hrvaške, ki ima tam svoj hotel. Ravno na dan, ko smo prišli, je bil plačilni dan v Rusiji, takrat, ko zaposleni dobijo plačo. To pomeni, da naslednje tri dni ni bilo nikjer nikogar na spregled, vse osebje v hotelih, trgovinah… si vzame dopust in se zabavajo. Po nekje treh dneh ponovno pridejo v službe. Torej si predstavljate hotel s 150 gosti, zjutraj pa nikjer nikogar od osebja, zgolj gostje. V hotelski kuhinji smo si sami pripravljali zajtrk.

  1. Koliko članov je štela vaša ekipa?

Kompleten World Tour sem opravil z zgolj enim asistentom, mojim prijateljem Matijo, ki je bil voznik spremljevalnega vozila Adria Mobil, kuhar, snemalec, maser ter prijatelj za pogovor v trenutkih, ko sem želel odnehati. Ne vem, ali je še komu v tako majhni zasedbi uspel tak podvig v tako kratkem času. Prevozil sem skupaj 29,062km v manj kot 100 dneh, kar bo vpisano tudi v v Guinessovo knjigo rekordov v letu 2020.

  1. Nameravate izdati kakšno knjigo?

Seveda, tudi sam zelo rad berem in pišem. Knjigo o tej dogodivščini bom predstavil v letu 2020, prav tako pa se pripravljam že na naslednji projekt, ki bo prav tako zelo zanimiv.

  1. Kako se počutite zdaj, ko ste že skoraj prispeli na cilj?

Zelo utrujenega in zelo srečnega. Dnevno sem spal manj kot 3 ure, kolesaril po 300 km in več na dan, kar je zelo naporno. Moraš verjeti, da ti bo uspelo in delati tisto, kar te veseli. Mene kolesarjenje veseli in zato sem srečen. Čeprav mogoče v tem trenutku tako ne izgledam (Hrvoje je namreč na dan intervjuja prekolesaril okoli 320 km in ni spal že skoraj dva dneva).

Želimo mu srečo v vseh njegovih naslednjih podvigih.

Tara Car, 5. a, Zarja Ivanež in Špela Andoljšek Paš, 4. c

(literarno novinarski krožek)

 

(Skupno 89 obiskov, današnjih obiskov 1)