V času Evropskega tedna mobilnosti, ki pod geslom »Gremo peš!« letos poteka od 16. do 22. septembra, vabimo na številne izobraževalne, športne in družbeno zanimive aktivnosti z namenom spodbujanja spremembe mobilnostih navad, uvedbe in promocije trajnostnih prometnih ukrepov. Številna prizadevanja na tem področju sicer potekajo vse leto, vrhunec dogajanja pa je ravno v času ETM, ki se bo zaključil v petek, 20. 9. 2019, z Dnevom brez avtomobila na Glavnem trgu.

Letos bo v ospredju hoja!

GREMO PEŠ! je slogan letošnje izvedbe Evropskega tedna mobilnosti. Hoja je tisti najmanj spektakularen način premikanja, ki je hkrati tudi najbolj naraven, najbolj zdrav in vedno znova presenetljivo sproščujoč. Velika težava sodobne družbe je pomanjkanje fizične aktivnosti prebivalcev, ki jo v veliki meri spodbuja pretirana raba osebnih avtomobilov.
Hoja nas sicer resda premika od točke A do B, a hkrati poskrbi tudi za vsaj minimalno raven fizične aktivnosti. Na krajših razdaljah je hoja najučinkovitejši in časovno zelo konkurenčen prometni način. Je drugi najpogostejši način premikanja v slovenskih naseljih, saj je primerna za krajše razdalje (do 2 km), kar je tudi približna dolžina pri nas opravljenih vsakokratnih poti. Zaradi vsega tega bomo v septembru slavili hojo. Pridružite se nam!
***

Je hoja v šolo res nevarna? Razbijamo mite!

Še vedo niste prepričani, ali je hoja v šolo primerna izbira za vašega otroka? Naj vam pomagamo razbiti nekaj mitov glede pešačenja v šolo.

»Z vožnjo v šolo poskrbim za otrokovo varnost« Zadrževanje vse večjega števila avtomobilov v okolici šole zmanjšuje varnost otrok, tako tistih, ki izstopajo iz avtomobilov, kot tudi tistih, ki so v šolo prišli peš. Poleg ogrožanja varnosti otrok, ki v času jutranjih in popoldanskih konicah prihajajo v šolo in odhajajo iz nje, gneča avtomobilov pred šolami povzroča tudi onesnaženje zraka, kateremu so otroci še posebej podvrženi.

»Hoja v šolo bo utrudila mojega otroka« Raziskave so pokazale, da so otroci, ki so zjutraj fizično aktivni, telesno bolje pripravljeni in pri prvih urah pouka bolj zbrani in pripravljeni na učenje ter imajo nasploh boljši učni uspeh.

Več na: www.aktivnovsolo.si/je-hoja-v-solo-res-nevarna-razbijamo-mite/

***

September 2019

  • BREZPLAČNA VOŽNJA Z MESTNIMI AVTOBUSI
  • BREZPLAČNA IZPOSOJA KOLES NA TIC-U NOVO MESTO
  • PREDSTAVITEV KOLES GoNm V OSNOVNIH ŠOLAH

Z namenom spodbujanja trajnostnih prometnih ukrepov tudi letos septembra v sklopu ETM v Novem mestu tradicionalno omogočajo brezplačno vožnjo z mestnimi avtobusi na vseh linijah. Ves mesec so na Turistično informacijskem centru Novo mesto na Glavnem trgu na voljo tudi kolesa za brezplačno izposojo. Ker želijo k uporabi trajnostnih oblik mobilnosti spodbujati že najmlajše, bo septembra po novomeških osnovnih šolah potekala predstavitev sistema in koles GoNm, ki smo ga letos razširili z devetimi novimi postajami in petinštiridesetimi električnimi kolesi.

***

Petek, 20. september 2019, Glavni trg, ob 9. uri

DAN BREZ AVTOMOBILA

Vsakoletni dogodek Dan brez avtomobila je v Novem mestu odlično obiskan s strani različnih starostnih skupin, predvsem pa se ga udeležijo vrtičkarji, šolarji, dijaki, ki se preizkusijo na številnih animacijskih napravah, izobraževalnih delavnicah in ostalih družbeno zanimivih aktivnostih, ki spodbujajo trajnostno mobilnost in doprinesejo k osveščanju na tem področju in k širšemu znanju o varnosti v prometu. V sodelovanju s številnimi društvi in organizacijami tudi letos pripravljamo pester program dogajanja za vse generacije.

Za ogled bosta na voljo reševalno in gasilsko vozilo, obiskovalci boste lahko obnovili postopke oživljanja, se pri TIC Novo mesto seznanili z uporabo in izposojo koles GoNm ter opravili registracijo. Potekale bodo številne nagradne igre in animacije: med drugim bodo potekala tekmovanja v menjavi zračnic, v poznavanju prve pomoči  in v gasilskih veščinah s PGD Šmihel. Policijska postaja Novo mesto bo predstavila preventivne ukrepe na področju zlorabe drog, pridružili se nam bodo tudi policijski pes in konjeniška policijska enota.

Mestna igralnica Juhuhulica se bo predstavila z animacijo in igre za najmlajše, tradicionalno se bo z ustvarjalnimi delavnicami dogajanju pridružilo tudi Društvo za razvoj prostovoljnega dela (DRPD), s predstavitvijo kolesarske opreme (tudi e-kolesa in skiroji) in nasveti bodo sodelovala številna kolesarska društva in podjetja (KK Adria mobil, Kolesarsko društvo Smole in Trgovina Smole, Društvo JB team in JB Center), ki bodo organizirala kolesarski poligon, preizkusili boste lahko naletno težo in silo na »zaletavčku« in priložnostno zaplesali s Plesnim studiem Novo mesto.

Nacionalni inštitut za javno zdravje NIJZ pripravlja poligon za preizkus gimnastičnih zmožnosti, KK Žoltasti Troti košarkarski spretnosti poligon, ekipa Društva Naturo pa na igrišču na Drski organizira igralni dan, ki pa ga bodo soustvarjali tudi na Glavnem trgu.

S svojimi aktivnostmi se bodo predstavili tudi Rdeči križ Novo mesto (temeljni postopki oživljanja in povijanje), prehospitalne enote Novo mesto in ostale organizacije (GRC Novo mesto, Zdravstveni dom Novo mesto (predstavitev reševalnega vozila), Radio Krka, Avto šola »Y«, Društvo Naturo (predstavitev aktivnosti), Planinsko društvo Krka (predstavitev sekcij, izdelava markacije), Pohodniško društvo Novo mesto, Športno društvo SU, Agencija za varnost prometa). Ena izmed aktivnosti bo tudi ustvarjalna delavnica malo drugače: “Spimpaj” svoje kolo, čelado in skiro! Pri stojnici Europe Direct bodo lahko otroci svoje kolo, čelado ali skiro dodatno okrasili in naredili še bolj atraktivno. Če je le možno pozovite otroke, da na Dan brez avtomobila prinesejo s sabo vsaj svojo čelado, da jo bodo lahko “uredili” po svoje in jim tako dodali osebni pečat. Stojnica Europe Direct Novo mesto bo poskrbela za nov videz vaših ekoloških prevoznih sredstev ob Dnevu brez avtomobila. Različni materiali bodo na razpolago brezplačno.

Pestro dogajanje bo tako na številnih točkah Dneva brez avtomobila. Za učence oddaljenih šol bomo organizirali brezplačni avtobusni prevoz na prizorišče.

Urnik dogajanja, petek, 20. september 2019, Glavni trg Novo mesto

8.00-8.20 – prihod dijakov pohodnikov (Peš v šolo) na Glavni trg

9.00 – začetek dogajanja

9.20 – plesna animacija PSNM – naučimo se plesati

9.35 – plesni nastop PSNM

9.40 – pozdrav direktorice občinske uprave

9.43 – plesni nastop PSNM

9.45 – žrebanje ekip za tekmovanja in predstavitev pravil

10.00 – začetek tekmovanj

10.00 – 10.30   gasilske veščine

10.30 – 11.00   trotov poligon

11.00 – 11.30   prva pomoč

11.30 – 12.00   tekmovanje v menjavi zračnic

12.20 – 12.30   razglasitev rezultatov

13.00       Zaključek dogajanja

Urnik/razpored tekmovanj:

9.45      PREDSTAVITEV IN ŽREB TEKMOVANJA

10.00 – 10.30   GASILSKE VEŠČINE

10.30 – 11.00   TROTOV POLIGON

11.00 – 11.30   PRVA POMOČ

11.30 – 12.00   TEKMOVANJE V MENJAVI ZRAČNIC

12.20 – 12.30   RAZGLASITEV REZULTATOV

***

Vabljeni na številne aktivnosti ob ETM: www.novomesto.si/dogajanje/novice/2019090908575827

Gremo peš!  Walk with us! European Mobility Week 2019

FILM: https://youtu.be/OTbXtnpTAkU

Related Images:

(Skupno 212 obiskov, današnjih obiskov 1)