Hitro se približujejo poletne počitnice, zato se že veselimo obilice prostega časa. Dokler pa še gulimo šolske klopi, nas je zanimalo, kako zgleda povprečni prosti čas osnovnošolca. Zato smo zdravošolci sestavili kratko anketo, kjer smo preverjali, kako, kje in s kom sicer osnovnošolci preživljamo svoj prosti čas v našem običajnem delovnem tednu.

Prosimo te, da si vzameš nekaj minut in odgovoriš na naša vprašanja v anketi o preživljanju prostega časa, ki je dostopna tukaj www.1ka.si/a/226122. Anketo lahko izpolnjujete do konca septembra 2019. Do sedaj je anketo izpolnilo 51 učencev in kot kaže, ima večina dovolj prostega časa, najraje ga preživljajo sami ali s prijatelji doma ali pa na športnih aktivnostih. Podrobnejša analiza odgovorov bo sledila jeseni. Zahvaljujemo se ti za sodelovanje.

Kaj je prosti čas?

Je skupek aktivnosti ali razporeditev časa, ki ga opredelimo kot nedelovni čas, čas zase, za predah, zabavo, umiritev in počitek; čas, ko lahko počneš, kar želiš, po lastni izbiri oz. ko se ukvarjaš z aktivnostmi, ki te veselijo, nudijo raznolikost, razvedrilo, sprostitev, socialno in osebno izpolnitev. V modernih družbah se prosti čas na račun skrajševanja delovnikov in podaljševanja življenjske dobe vse bolj podaljšuje.

Zakaj potrebujemo prosti čas, kakšne koristi nam prinaša?

Ljudje potrebujemo čas za sprostitev, umiritev in počitek, pa tudi za razvedrilo, zabavo ter druženje in sodelovanje. Za mladostnike sprostitev pomeni, da se lahko brez zunanjih pritiskov družijo s prijatelji, se zabavajo, izražajo sebe in preizkušajo svoje sposobnosti. Kakovostno življenje je pravica in priložnost vsakega posameznika in prosti čas je eden izmed načinov za njegovo doseganje ter ohranjanje. Smiselno in koristno preživljanje prostega časa obvaruje posameznika marsikatere fizične in psihične bolezni ali vsaj omili njene posledice.

***

Prosimo te, da odgovoriš na naša vprašanja v anketi o preživljanju prostega časa, ki je dostopna tukaj www.1ka.si/a/226122. Anketo lahko izpolnjujete do konca septembra 2019.  Hvala!

Ekipa Zdrave šole

Related Images:

(Skupno 383 obiskov, današnjih obiskov 1)