Dan varne rabe interneta 2019 bo potekal v torek, 5. februarja 2019, pod sloganom »Skupaj za prijaznejši internet«. Cilj prihajajočih aktivnosti v okviru meseca varne rabe interneta je spodbuditi k ustvarjanju prijaznejšega interneta za vse, še posebej pa za najmlajše uporabnike. Hkrati je to tudi povabilo, da na internetu z drugimi komuniciramo na spoštljiv način in tako prispevamo k pozitivni digitalni izkušnji.

Na točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si, ki deluje v okviru Fakultete za družbene vede, so tudi letos pripravili zanimive aktivnosti. Arnes je dal v uporabo nov brezplačni spletni tečaj o varni rabi interneta in naprav – MOST-VO, ki je namenjen učencem druge in tretje triade osnovnih šol. Spletni tečaj pokriva zelo široko paleto vsebin na način, ki je prilagojen otrokom. Velik poudarek je na vsebinah, ki so za otroke pomembne ob spoznavanju novih medijev – od prepoznavanja prevar in preverjanja resničnosti objavljenega, do spletnega nasilja in zasvojenosti z novimi tehnologijami.  Več informacij o spletnem tečaju >>

Video pogovora za starše: Vzgoja za internet

Digitalne tehnologije in internet so prinesli številne nove izzive, s katerimi se pri vzgoji otrok staršem ni vedno lahko soočati. Vprašanja varovanje zasebnosti, spletnega nasilja, objavljanja vsebin in kdaj sploh začeti otroka vpeljevati v uporabo digitalnih tehnologij marsikomu povzročajo skrbi. Da bi staršem podali nekaj napotkov, kako otroke vzgajati za internet, sta se na Safe.si v torek, 5. februarja 2019, v studiu pridružila strokovnjaka, ki sta odgovarjala na najpogostejša vprašanja o vzgoji otrok za internet in o problematiki spletnega nasilja. Oddaja je dolga 50 minut.

Dr. Albert Mrgole je osvetlil problematiko s psihološkega vidika. Je sistemski družinski terapevt, psiholog, doktor sociologije in Imago partnerski terapevt ter soavtor knjige Izštekani najstniki in starši, ki štekajo. Njegovo področje dela so vodenje družinskih terapij in svetovanj, vodenje treningov za partnerje in starše, izvajanje supervizij za različne sisteme (mladinske centre, šole, delovne kolektive), izvajanje izobraževanj po meri za različne kolektive, delo s šolskimi težavami. V svojem delovanju, ki izhaja iz izkušenj sistemskega pogleda in dela, združuje prakso psihologa, ki ga je zaznamovala izkušnja dela v vzgojnem zavodu, in željo po znanstvenem razumevanju, ki jo dopolnjuje s teoretskim pogledom sociologa kulture.

Dr. Benjamin Lesjak je problematiko obdelal s pravnega vidika, prav tako pa je delil svoje izkušnje, ki jih je pridobil pri izvajanju Safe.si delavnic na osnovnih in srednjih šolah ter predavanj za starše. Je strokovnjak za pravne rešitve informacijske družbe, sodelavec Safe.si in avtor priročnika Problematika spletne varnosti v šolah.

O dnevu varne rabe interneta

Več kot 140 držav iz celega sveta vsako leto drugi torek v februarju praznuje dan varne rabe interneta. Na šestih od sedmih celin je vsako leto organiziranih na stotine dogodkov z namenom dviga ozaveščenosti o varni uporabi spletnih tehnologij. Dan varne rabe interneta je osrednji dogodek evropske mreže centrov za varnejši internet www.betterinternetforkids.eu. Znotraj mreže že od leta 2005 uspešno deluje tudi slovenski Center za varnejši internet in točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav Safe.si (www.safe.si). 

Na šestih od sedmih celin je vsako leto organiziranih na stotine dogodkov z namenom dviga ozaveščenosti o varni uporabi spletnih tehnologij. Od leta 2004, ko je dan varne rabe interneta potekal prvič, je znatno prerasel evropske geografske meje in ga sedaj praznujejo že v več kot 100 državah po celem svetu, od Brazilije do Japonske in Kenije.

Za izvedbo aktivnosti ob dnevu varne rabe interneta in varnejšo uporabo so na spletni strani safe.si pripravili številna gradiva za otroke, najstnike, starše in učitelje, kot so na primer:

Kratke video nasvete za otroke in najstnike »Sejfko sprašuje… strokovnjak odgovarja«:

Plakat s pravili za varno uporabo spleta, ki so ga na safe.si pripravili posebej za otroke in mlade.

Related Images:

(Skupno 94 obiskov, današnjih obiskov 1)