Vsako leto na zadnji dan pouka obeležimo spomin na 25. junij 1991, ko je Slovenija postala neodvisna država. Na ta dan sta bili sprejeti Deklaracija o neodvisnosti Slovenije in Temeljna ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, ki sta bili slavnostno razglašeni naslednji dan, 26. junija 1991, na Trgu republike v Ljubljani.

Letos smo državni praznik  proslavili malo drugače kot prejšnja leta: del prireditve je potekal po šolskem ozvočenju, del prireditve pa je bil posnet in smo si ga učenci in delavci šole ogledali na projekciji v svojih razredih.

Najprej nas je nagovorila ravnateljica Marta Pavlin, ki je poudarila, da je bilo letošnje šolsko leto prav posebno, saj smo bili soočeni z izzivi poučevanja na daljavo. Ta čas je pokazal, da so spremembe in raznolikost sistema izobraževanja stalnica našega življenja in da se moramo znati prilagajati še tako nepričakovanim situacijam. Poleg rednih vsebin smo si vsi skupaj pridobili  še dodatna znanja in spretnosti, ki vam bodo olajšala delo vnaprej.

Gospa ravnateljica je nadaljevala: »V letošnjem šolskem letu so kljub »korona času« naši učenci na tekmovanjih iz znanja osvojili 632 bronastih , 181 srebrnih in kar 35 zlatih priznanj. Naj izpostavim dobitnike zlatih priznanj.

Matemčkovo zlato priznanje je prejelo 14 učencev: Lena Jakopin, 1. a, Tinkara Mali, 2. b, Klara Lana Barbarić, 4. a, Teo Tomažič, 7. a, Lenart Bernik, 7. b, Jurij Dović, 8. b, Tija Žura, 8. a, Ed Baša, 9. b, Leon Bučar, 9. a, Nina Pečnik, 9. a, Maj Mihalič, 9. c, Žan Zdešar, 9. c, Jernej Slak, 9. c,  Nuša Kocuvan, 9. c.

Na področju razvedrilne matematike so se posebej izkazali: Leon Bučar, 9. a, in Ed Baša, 9. b (1. nagrada), Teo Tomažič, 7. a, Gaja Klobučat, 7. b, Tija Žura, 8. a, Timotej Gornik, 9. a, in Nina Pečnik, 9. a.

Logično pošast sta ukrotila Lena Jakopin, 1. a, in  Tristan Tekstor, 2. c.

Pri sledenju vzorcem so bili najuspešnejši: Enej Kocjan, 1. c,  Gregor Božič, 2. a, Klara Lana Barbarić, 4. a, Ema Tomažič, 5. b, Jurij Dović, 8. b, in Nina Pečnik, 9. a.

V logičnem sklepanju je zlato priznanje osvojil  Timotej Gornik, 9. b.

Na področju slovenščine je blestela Brina Novak, 8. a. 

Računalniško je najbolje razmišljal in osvojil zlato priznanje na tekmovanju Bober  Matic Kotnik, 6. a.

Najhitreje je računal (LEFO) Tin Bevc Taraniš, ki  je na državnem tekmovanju dosegel prvo mesto.

Največ znanja o sladkorni bolezni  je pokazala Nina Pečnik,9. a, na področju angleščine pa  Maj Mihalič, 8. c.«

Nina Pečnik, 9. a, je v šolskem letu 2019/2020 prejela največ najvišjih priznanj na tekmovanjih iz znanja in je šoli v ponos, zato je bila razglašena za NAJ UČENKO OŠ CENTER.

Sledil je kulturni program, v katerem je sodelovalo več kot 30 učencev naše šole. V programu so predstavili našo domovino. Slovenija so potoki, reke, slapovi, jezera in morje, travniki in gozdovi, hribi in gore, kraške jame, piranske soline, kraška burja… Slovenija je tudi človeška ribica, lipicanec, kranjska čebela, so klopotci in kozolci, pa še štruklji, gibanica, žganci, potica … Ponašamo se s kulturo, s pesniki in pisatelji, skladatelji, pevci, igralci, slikarji … Naš jezik je lep, bogat in raznolik. V njem se pojejo ljudske pesmi in pripovedujejo pravljice … Predvsem pa smo Slovenija ljudje: tisti, ki jih ni več in so ustvarjali zgodovino, in tisti, ki še pridejo in bodo ustvarjali prihodnost. In vsi mi, ki ustvarjamo sedanjost! Program se je zaključil s pesmijo raperja Zlatka, ki je nastala v sklopu kampanje »Dva milijona razlogov, zakaj čutimo Slovenijo«. Pesem je posvečena naši državi in njenim lepotam.

»Dragi učenci, danes odhajate na počitnice, ki ste si jih gotovo vsi zaslužili. Nekateri ste se morali za svoj uspeh zelo truditi, nekateri pa ste do zastavljenega cilja prišli laže. Med počitnicami pa lahko pozabite na čas, lahko vstanete s soncem in z mrakom zaspite, lahko odklopite računalnik in v roke vzamete knjigo, zvečer lahko ugasnete televizor in sanjate pod zvezdami … Srečno!« tako je naša ravnateljica zaključila šolsko leto 2019/2020.

 

 

(Skupno 104 obiskov, današnjih obiskov 1)