BRALNA ZNAČKA V ŠOLSKEM LETU 2019/20

 

PRIPOROČILNI SEZNAMI KNJIG ZA BRALNO ZNAČKO – OŠ Center

PRIPOROČILNI SEZNAMI KNJIG ZA BRALNO ZNAČKO – Mali Slatnik

AVTORJI SEZONE

 

POZDRAV BRALNI ZNAČKI V NOVEM BRALNEM LETU 2019/20

Bralna značka, plemenito kulturno gibanje, ne pozna staranja, saj jo vsako leto mladijo nove generacije bralcev. Prav v branju je njena moč gibanja, saj so ob knjigi združeni tako mentorji kot bralci. Vsi skupaj pa vztrajamo v spoznanju, da bi bila materinščina brez branja samo še spomin na dejanje, ki je bilo porojeno v Prežihovem svetu davnega leta 1961.

Bralna značka je v preteklem bralnem obdobju postala del naše kulturne dediščine, kar kaže, da ji čas ne more do živega. Tudi zato je prav, da obnavljamo spomine na ustvarjalce, ki so s svojimi deli zaznamovali zgodovino branja mladinske književnosti.

Letos bomo počastili 40. obletnico smrti Leopolda Suhodolčana in 80-letnico rojstva Toneta Partljiča.

Pisatelj LEOPOLD SUHODOLČAN (10. 8. 1928 – 8. 2. 1980)

Mirno lahko rečemo: Profesor Stanko Kotnik je postavil temelje Bralni znački, svojo širino in globino srca in duha pa ji je vdihnil Leopold Suhodolčan. Tudi zato so še danes živa številna Suhodolčanova dela in bi bilo zelo težavno izpostaviti eno samo – nekateri bralci se bodo navduševali nad zgodbami o Naočniku in Očalniku, drugi se bodo spoprijeli z Levstikovo nagrado počaščenim delom Velikan in Pajac, tretji se bo našel v delu Skriti dnevnik – odločitev prepuščamo bralcem. Pisateljeva bibliografija je bogata, saj je pisal tako za mladino kot za odrasle. Med deli za mladino naj izpostavimo še knjige: O dedku in medvedku, Kuža Luža, PraMatija in Bučman, Cepecepetavček, Piko Dinozaver, Krojaček Hlaček, Na večerji s krokodilom.

Pisatelj in dramatik TONE PARTLJIČ (5. 8. 1940)

Leta 1997 je za sedem let prevzel vodenje Bralne značke. V gibanje je vnesel svežino in hkrati potrdil, kako je vsem bralcem potreben tudi humor. Če bi bilo treba pri pisatelju izbrati eno samo mladinsko delo, potem bi se zlahka odločil za Hotel sem prijeti sonce – toliko topline in humorja, da z veseljem znova sežeš po njem. V zadnji izdaji pa je pisatelj zbirko črtic še razširil. Za mladino je napisal še knjige Slišal sem, kako trava raste, Dupleška mornarica, Maša in Tjaša ter General: deset črtic o Rudolfu Maistru. Znana so tudi njegova dramska dela, med njimi tudi komediji Ščuke pa ni in Moj ata, socialistični kulak.

 

 

 

(Skupno 1,133 obiskov, današnjih obiskov 3)