Zadnji uri na zadnji dan pouka vedno posvetimo domovini, ki 25. 6. praznuje svoj praznik – dan, ko je bila razglašena samostojna Republika Slovenija. »Domovina, ti si kakor zdravje …« je Ivan Cankar, čigar življenja smo se spomnili v letošnjem letu, naslovil eno od svojih črtic, mi pa smo ta radostni vzklik vzeli za naslov svojih prireditev. Učenci od 1. do 5. razreda so svojo domovino spoznavali že 2. šolsko uro, ostali pa smo se v veliki telovadnici zbrali 5. šolsko uro. Svoje razmišljanje o domovini sta predstavili Zoja Gorše in Brina Novak. Z ljudskima pesmima je nastopil zborček pevk in pevcev iz 4. razreda, zaploskali smo tudi harmonikarju Izaku Fabjanu.

Veliko novega pa smo se vsi skupaj naučili ob vprašanjih o Sloveniji, osamosvojitvi, Dolenjski in Novem mestu, na katera so brez napak odgovarjali učenci 8. a in 8. b. Tako po znanju izenačenih ekip kot letos že dolgo nismo imeli! Pred podelitvijo nagrad članom obeh ekip so nam učiteljice zapele Avsenikovo Slovenija, od kod lepote tvoje. Besedilo te pesmi nas pritegne in spomni na Trubarja, ki je napisal: »Moji lubi Kranjci inu Slovenci, pujte le-te pejsni iz serca, premislite, kaj vsaka beseda, nekar ta viža ali štima v sebi drži.«

Še ravnateljičina pohvala in želja, da bi prijetno preživeli počitnice ter se polni energije 3. septembra vrnili v šolske klopi, in – počitnice so se začele!

 

Novinarski krožek

(Skupno 40 obiskov, današnjih obiskov 1)